Małopolski Festiwal Smaku to największe wydarzenie kulinarne w regionie, które Województwo Małopolskie organizuje po raz czternasty. To wyjątkowa impreza z udziałem producentów regionalnych, lokalnych i tradycyjnych specjałów. Tegoroczna edycja organizowana pod hasłem „Made in Małopolska” powraca do korzeni, dając możliwość skosztowania tego, co od zawsze jest w naszym regionie najsmaczniejsze. To swojski smak, jaki pamiętamy z dzieciństwa. Bo na polu smakuje lepiej niż na dworze.
W tym roku festiwal zawita do:
- Krakowa – 1 lipca (Plac Wolnica) - ZOBACZ PROGRAM
- Miechowa – 8 lipca (Rynek),
- Nowego Targu – 15 lipca (Rynek),
- Starego Sącza – 5 sierpnia (Rynek),
- Tarnowa – 12 sierpnia (Rynek),
- Skawiny – 2 września (Rynek),
Królować będą m.in. miody, sery, tradycyjne wędliny, które będzie można zakupić na stoiskach prosto od producentów. W festiwalowej kuchni prym będzie wiódł niezastąpiony Andrzej Polan, który podczas specjalnych pokazów gotowania na żywo przywoła niezapomniane smaki dzieciństwa i przygotuje dla gości festiwalu specjały swojej babci. Ponadto, dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności zaprezentuje znany bloger kulinarny. Wszystkie pokazy kulinarne zakończone będą degustacją, zatem każdy będzie miał możliwość poczuć smak sielskich czasów dzieciństwa.
Poza feerią zapachów i smaków każda z imprez będzie obfitować w wiele atrakcji. Koła Gospodyń Wiejskich poprowadzą warsztaty dla dzieci i dorosłych, podczas których będzie można nauczyć się, jak zrobić masło, ukisić kapustę, spróbować swoich sił w lepieniu pierogów, wyplataniu koszy z wikliny czy tworzeniu ozdób z siana.
Ponadto, każdy uczestnik festiwalu będzie mógł zrobić sobie pamiątkowe zdjęcie w gif – budce, oraz wziąć udział w zabawach i konkursach, w których będzie można wygrać upominki z regionu.
Wszystkie imprezy w ramach Małopolskiego Smaku odbywają się od godziny 10:00, a w Krakowie wyjątkowo wcześniej, bo już od godz. 8:00.