Małopolanie po raz ostatni w tej edycji festiwalu będą mieli okazję spróbować dań kuchni międzynarodowej przygotowanych z wykorzystaniem produktów regionalnych. Podobnie jak w innych miastach na festiwalowym szlaku pojawią się lokalni producenci, oferujący świeże produkty: nabiał, wędliny, miody, soki, przetwory i wiele innych przysmaków.
Dodatkową atrakcją festiwalowego weekendu będą komentowane degustacje regionalnych napojów. Degustacje poprowadzą promotorzy kulinarni, którzy opowiedzą o procesie produkcji, stylach i bogactwie małopolskich napojów. Na degustacje obowiązują zapisy. Na niedzielę zaplanowano pokazy kulinarne prowadzone przez Sebastiana Schroma, szefa kuchni, członka Stowarzyszenia Małopolskie Dziedzictwo Smaku.
Tradycyjnych potraw będzie można skosztować w foodtruckowym miasteczku, a także zakupić regionalne przysmaki na stoiskach producentów i restauratorów. Czekają także liczne atrakcje, a wśród nich fotobudka, quiz wiedzy o Małopolsce, atrakcje dla najmłodszych prowadzone przez wolontariuszy Stowarzyszenia SIEMACHA.
W ramach wsparcia Partner Małopolskiego Festiwalu Smaku Makro ufundowało produkty do pokazu kulinarnego, natomiast Hotel Mercure Dosłońce – nagrody w postaci voucherów.
Najedzeni Fest Małopolskim Smakiem wspiera Stowarzyszenie SIEMACHA.